tiistai 14. toukokuuta 2013

Ruokajuttuja.


Sunnuntain herkkuaamiainen.

Viimeiset viikot käynnissä ennen pääsykoetta! Tsemppi on aivan valtava!! Vietän päivät kirjastossa, tulen kotiin syömään ja jatkan usein vielä lukemista. Olen päässyt myös vihdoin liikkumaan kävelyn ja pyöräilyn merkeissä, mikä on ihan mahtavaa ja auttaa todella paljon keskittymään. 

Ruokavalion kanssa ei suju yhtä hyvin :D Meitä asuu kaksi herkkupalleroa täällä nykyään, molemmat himotaan herkkuja ja vähän parempia ruokia jatkuvasti :D Se on nimittäin jännä juttu tuon ruokavalion kanssa, että niin kauan kuin sitä noudattaa voi hyvin, eikä itseasiassa kaipaakaan mitään muuta. Mutta muutaman kerran, kun antaa itsensä syödä vähän paremmin ja herkutella, niin masu tottuu isompiin annoksiin ja alkaa tuntea helmpommin nälkää. Samoin se  herkkuhimo kasvaa niitä syödessä!!  Arkipäivinä pysyn hienosti ruodussa, mutta sitten tuli taas helatorstai ja viikonloppu äitienpäivineen ja niin sitä on taas lipsuttu :D En tiedä, miten me molemmat olemme alkaneet sallia itsellemme jatkuvia vapauksia ruuan suhteen :D

Teimme kyllä ihania ruokia helatorstaina, savulohi leipäsiä, lohkoperunoita, parmesaanilla leivitettyä kanaa ja jälkkäriksi porkkana cupcakesejä :P Taas olisin voinut ottaa kuvia, mutta enpä muistanut. Tai leipien kohdalla itseasiassa muistin, mutta ne eivät olleet kovin kuvauksellisia, kun tuo komeampi pallero oli ne lohet leiville lätkinyt ;)

Tässä eilisen ja tämän päivän iltaruoka, vihanneswok ja  sitä ihanaa marinoimatonta kanaa.

Näitä ruokia valmistettaessa tajusin erään asian. Käytämme nykyään aina ruuanlaitossa maustamatonta kanaa, tottakai. Tällä kertaa se oli lähikaupasta loppunut, joten katsoimme ravintoarvoiltaan parhaan marinadin, hunahamarinadin, ja muistelimme vielä sen olevan ihan hyvää. Valmistimme ihanat kanapihvit, jotka maistuivat niiiiiiiin pahalta, niiiiiiiin teolliselta, että meinasin jättää syömättä. Erikoista tässä on se, että vielä vuosi sitten ostin AINA marinoitua kanaa, tykkäsin siitä ja pidin maustamattomia versioita mauttomina! Vasta viime syksynä ensimmäisen Fitfarm-projektin yhteydessä luovuin marinoidusta kanasta. Tämä taas todisti sen, miten ruoka ja siitä tykkääminen ovat tottumiskysymyksiä, ja tämä pätee niin roskaruokaan, valmisruokaan, kermaan, sokeriin, kevyt maitoon kahvissa, you name it!! Kun tekee jonkin elämänmuutoksen ruokapuolella, se voi aluksi tuntua siltä, että kaikki on pilalla eikä mikään enää maistu miltään. Mutta niin se vain on, että kaikkeen tottuu. Ja toki kannattaa totuttaa itsensä niihin terveellisiin juttuihin ;)

Mistä päästäänkin siihen, että monien hyvien ravitsemusjuttujen lisäksi olen omaksunut yhden huononkin tavan. Olen aina ollut suuri light-limujen vastustaja, niiden sisältämien lisäaineiden ja makeutusaineiden takia. Luin joskus jostain, että aspartaami saattaa edistää selluliitin muodostumista!?! Lisäksi sitä, ei suositella kasvuikäisille lapsille, joten ei se aivan yhdentekevä aine voi olla. En itseasiassa koskaan ole ollut mikään limujen suurkuluttaja, vaan juonut niitä todella harvoin. Mutta tilanne on muuttunut, olen varsinainen light-limujen suurkuluttaja!! Yritämme tosin rajoittaa niiden oston viikonloppuun, jotta kulutus pysyisi aisoissa ja viikonlopuillekin säilyisi jokin erityisherkku ;)


Tässä näitä lähiaikojen terveellisempiä herkkuja. Ja joo, onhan niitä lisäaineita noissa prodepatukoissakin, mutta toimivat hyvänä välipalana kirjastossa.

Pakko lisätä vielä, että mitä tulee valmisruokiin ja valmismarinadeihin, niin ylimääräisten kaloreiden lisäksi ne sisältävät natriumglutamaattia, joka luokitellaan nykyään yhdeksi ihmisen viidestä perusmausta!!! Ja juurikin tämä naitriumglutamaatti aiheuttaa 'riippuvuutta', (en ole varma onko se oikea termi tässä yhteydessä), mutta siis sen syöminen saa haluamaan lisää sitä sisältäviä ruokia, eli valmisruokia tuoreiden vihannesten sijaan!! Ja toinen juttu on sitten ne väriaineet. Jos teet kasviskeiton tuoreista vihreistä, keltaisista ja ehkäpä punaisista vihanneksista, se ei todellakaan ole kirkkaan oranssia  niinkuin valmisruokakeitto, vaan ruskeata! Kokeilkaapa vaikka ;)

Tällaisia ravintohavaintoja ja analyysejä tänään! Nyt takaisin liuoslaskujen pariin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti