tiistai 18. kesäkuuta 2013

Faktat kuntoon kookosöljystä.


Nyt on ihan pakko kirjoittaa eräästä koko ajan enemmän ja enemmän fitness blogeissa esiin tulevasta ruoka-aineesta eli kylmäpuristetusta kookosöljystä. 




Kookosöljyn sanotaan tekevän paljon hyvää kehossa kuten parantavan ruuansulatusta ja rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä, tukevan immunijärjestelmän toimintaa, tehostavan kilpirauhasen toimintaa sekä edistävän kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä ja parantaa verensokerin imeytymistä. Näistä väittämistä ei vielä mitään ole kuitenkaan pystytty todistamaan ihmiskokeissa. Jos joku perustelee tuloksia hiirikokeilla, niin terveisiä vaan, että hiiri toimii monessa asiassa aiiiivan eri tavalla kuin ihminen. Vai kuinka monta lihansyöjähiirtä itse tunnet? Immuunijärjestelmän parantumista perustellaan sillä, että kookosöljy toimii voimakkaana antioksidanttina, mutta se ei itseasiassa rakenteeltaan tai ravintosisällöltään ole laisinkaan antioksidantin kaltainen. 

Kookosöljyn terveellisyyttä on perusteltu myös sen sisältämillä, terveellisillä, keskipitkillä rasvahapoilla, kuten lauriinihappo, mutta tieteellisessä tutkimuksessa keskipitkien rasvahappojen on todettu kohottovan veren kolesterolipitoisuutta, mikä voi johtaa sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen. Lisäksi suurin osa, 93%, kookosöljyn rasvoista on kovia rasvoja eli tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka kiistatta on yhdistetty kohonneeseen LDL-kolesteroliin, ns. pahaan kolesteroliin. Välttämättömiä rasvahappoja kookosöljyssä on sen sijaan mitättömän vähän, enemmän niitä löytyy esiemerkiki rypsiölystä.

Kolesterolista ja pahasta kolesterolista kannattaa muistaa jo näin nuorella iällä se, että ne ovat kumulatiivisia tekijöitä. Eli mikäli kolesteroli on koholla, kertyy sitä verisuonten seinämiin pikku hiljaa koko elämän ajan. Taistelu sydän- ja verisuonitautia vastaan on siis jo aloitettu kauan sitten terveillä elämäntavoilla, ravinnolla ja liikunnalla ;)

Pakko tähän vielä lisätä muutama aivan mahtava 'fakta' kookosölyn hyvistä ominaisuuksista, joita tuolta internetin ihmeellisestä maailmasta tuli vastaan: 

'Kookosöljy tarjoaa nopeaa energiaa.'

Oma kommentti: No hell yeah, jos siinä on 93% kovaa rasvaa!! Sama kun vetäisit silavaa purkista!

'Kookosöljy sisältää painoonsa nähden vähemmän kaloreita kuin mikään muu rasva, eikä kookosöljyä varastoidu kehoomme samalla tavalla kuin muut rasvat. ' 

Oma kommentti: Ai miksi ei varastoituisi? Ja niistä kaloreista suhteessa painoon:

Kookosöljy 100g:                 Voi 100g:
887kcal                                 725kcal
0,8g proteiinia                       1,2g          proteiinia
99,2g rasvaa                          81,3g        rasvaa
                                              0,4g          hiilihydraatteja

www.kalorilaskuri.fi, www.fineli.fi

'Kookosöljy kiihdyttää rasvaaineenvaihduntaamme, jonka vuoksi se soveltuu mainiosti painonpudotukseen.'

Oma kommenti: Come on! Eihän tää voi olla mitenkään totta!! Pliis, kertokaa, miten tää muka voisi olla mahdollista?!?

'Kookosöljy ei sisällä kolesterolia ja se itseasiassa tukee sydämen- ja verisuonten terveyttä. Toisaalta kookosöljy tukee terveellisen kolesterolin (HDL) muodostumista maksassa.'

Oma kommentti: Työni puolesta tämä on ainoa kohta, johon uskallan sanoa varmasti, että bull shit!! Ei missään tapauksessa pidä paikkaansa. Tai no, kookosöljy ei sisällä kolesterolia, totta. Mutta sen vaikutukset veren kolesterolipitoisuudelle eivät riipu kolesterolin määrästä.

'Kookosöljy hapettuu vasta 92 asteessa.'

Oma kommenti: Totta ja sen takia se soveltuu hyvin paistamiseen.

Tuossa alussa sen jo sanoinkin, että suurinta osaa kookosöljyn hyvistä vaikutuksista ei olla pystytty todistamaan, joten yhtä hyvin ne saattavat pitää paikkansa. Jos joku nyt kokeee laihtuvansa ja voivansa äärettömän paljon paremmin kookosöljyn voimalla, niin en lähde kiistämään sitä. Hienoa, jos se toimii :) Pakko kuitenkin antaa varoituksen sana sen rasvakoostumuksen takia, itse en lähtisi sitä päivittäin käyttämään ja pitäisin määrät aina hyvin pieninä. Tai no itse aion jättää purkin avaamatta, koska en koe sen käytöstä koituvan itselleni mitään hyötyä, kovien rasvojen takia ennemminkin haittaa! Mutta ajatelkaa sitä sydänterveytenne kannalta vaikka niin, että et varmaan syö voita tai grillimakkaraakaan joka päivä ;) 

Niin ja hei kookosöljy tekee muuten kiistattomasti todella hyvää iholle ja hiuksille, kuulemma ;) Taidan sittenkin korkata sen purkin ja tuoksua loppukesän kookokselle <3

Lähteet: Suomen Sydänliitto, www.rasvatieto.fi,www.kalorilaskuri.fi, www.fineli.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti